fredag, oktober 30, 2009

Pressmeddelande: Socialdemokraternas listor åldersmässigt representativa för befolkningen – var fjärde under 35 år!

Socialdemokraternas partikongress beslutade idag att 25 % av de valbara på partiets listor ska vara under 35 år och att detta ska märkas redan under nästa års riksdagsval. Beslutet togs efter en motion från SSU och Jytte Guteland, som partistyrelsen valde att bifalla. SSU motiverade sitt yrkande med att de beslutande församlingarna måste vara representativa för befolkningens åldersstruktur. Att inte låta ungdomar få den plats de har rätt till har ett politiskt pris, det både sätter ungas frågor i skymundan och försämrar socialdemokraternas möjligheter att få förtroende, resonerade man.

Kronobergs ombud ClasGöran Carlsson yrkade i talarstolen bifall till motionen.
– Jag är som ni kanske vet egentligen ingen kvoteringsivrare. Men jag är beredd att göra ETT undantag och det gäller SSU och Jytte Gutelands förslag om 25 % valbara kandidater under 35 år på våra listor inför valet 2010, sade ClasGöran. Han tillade att han personligen kommer att göra allt han kan för att detta ska bli verklighet i sitt hemmadistrikt, något han inte tyckte sig kunna bli anklagad för att göra av egenintresse.
– Jag tror att det här kravet kan vara tungan på vågen i valrörelsen för att vinna de unga väljarna, avslutade han i sitt tal till kongressen.

Kronobergs kongressdelegation säger ett stort grattis till SSU och alla ungdomar för detta mycket viktiga beslut och hoppas det blir början på en trend att låta ungdomar få det utrymme de förtjänar.

Inga kommentarer: