onsdag, mars 17, 2010

Debattlusten ska glöda

Jag är precis hemkommen från en föreläsning om kinesisk kvinnohistoria, men alla tankar fokuserar dock på helgens distriktskongress. Överallt tycker jag mig se partipolitiska debatter eller element som påminner om kongresser. Under den nyss nämnda föreläsningen debatterades det friskt mellan två historieforskare kring hur vi idag egentligen ska tolka en incident som hänt i en annan del av världen för cirka 150 år. Det enda jag kunde koncentrera mig på var dock inte händelsen som sådan utan enbart den kamp som fördes mellan dessa två mycket engagerade historikerna. Båda ansåg att de hade rätt – att det var deras tolkning, deras perspektiv som var svaret till frågan varför.

Sådana här dueller förs alltid på kongresser och den här distriktskongressen kommer inte att vara annorlunda. Vi kommer, precis som historikerna, strida för att just våra åsikter, våra motioner ska bifallas och omsättas till konkreta förslag, konkreta handlingar. Det är så vi påverkar samhället och det är så vi påverkar partiet i den riktningen vi vill se. För det är så – vi är alla övertygade om att socialdemokratin är det bästa för landet, det bästa för människorna, men vi tycker olika i vissa frågor. Det finns en grundläggande ideologi som förenar oss, men det går inte alltid att vara överens. Bara för att vi alla är socialdemokrater så innebär inte det att vi ”köper hela paketet” precis som ovannämnda historiker är historiker även om de har olika uppfattningar kring varför något inträffade. De ser bakåt i tiden, vi ser framåt i tiden, men inte är man mindre historiker bara för att man inte köper alla historieskrivningar precis som man inte är mindre socialdemokrat bara för att man inte köper partiets alla sakpolitiska ställningstaganden.

SSUarna som ska på distriktskongressen kommer imorgon att mötas för att mobilisera sig, prata igenom motionerna och ladda. Många är vi arga (hormonstimmade tonåringar ni vet), många är vi som inte stödjer partiets alla åsikter (inte heller distriktsstyrelsen – då hade det varit något konstigt i det hela), men ändå är vi medlemmar i Socialdemokraterna just för att vi tror på möjligheten att påverka. Imorgon kommer vi att välja ut några av de 26 motionerna som vi vill påverka ännu mer än vissa andra. Vi kommer att, liksom historikerna, att ta strid för frågor som engagerar oss och som vi har en annan infallsvinkel på än vad distriktsstyrelsen har. Så är det. För även om vi alla är socialdemokrater så är partiet brett. Men partiet har också högt i tak, där man faktiskt FÅR lov att tycka annorlunda än majoriteten utan att ses som mindre socialdemokrat.

Så för er som väljer att inte gå med i ett politiskt parti ”för att ni inte köper hela paketet” - tänk då på att man inte kan påverka om man inte är medlem, men man behöver inte heller köpa hela paketet även om man är medlem. Det gör dig inte till mindre socialdemokrat bara för att du inte tycker som Mona i alla frågor. Det kommer distriktskongressen bli en bekräftelse på, för utan debatt finns inte partiet och då kan inte heller socialdemokratin utvecklas. Då stagnerar utvecklingen och det vill vi inte!

Vilka motioner som kommer att bli de stora stridsfrågorna från SSUs sida låter jag vara hemligt än så länge. Men ryktena går. Det kommer eventuellt att handla om internet och arbetsmarknad. Förra året handlade debatten om friskolornas vara eller inte vara – då segrade SSU. Förrförra året handlade huvuddebatten om läxor i skolan eller inte. Då segrade SSU. Be afraid, Distriktsstyrelsen (sagt med glimten i ögat)

Sara Fransson

Inga kommentarer: